Siva mrena ali katarakta – operativno zdravljenje

Odpravite mreno hitro in neboleče.
Izkoristite popust na operacijo sive mrene.

Veliki vodič po operaciji sive mrene 

Kot oftalmolog, ki se ukvarja z refrakcijsko kirurgijo, se pogosto srečujem z vprašanji pacientov, povezanimi z operacijo sive mrene oz. katarakte. Eno od zelo pogostih je tudi: kdaj je najboljši čas za operacijo sive mrene?

Ko se pri pacientu odkrije siva mrena kot vzrok za zmanjšanje ostrine vida, je v današnjem času najboljši način zdravljenja operativna zamenjava očesne leče z umetno. Ker gre za invaziven operativni postopek, pri katerem se odstrani naravna očesna leča in se v oko vgradi umeten vsadek, se veliko pacientov za takšno operacijo ne odloči povsem zlahka. Če pacient zaradi sive mrene izrazito slabo vidi, mu običajno ni treba pretirano pojasnjevati, zakaj je operacija nujna, neredko pa se zgodi, da je pacientom siva mrena diagnosticirana, ko še nimajo večjih motenj vida. Takrat je najpogostejše vprašanje, ali je stanje nevarno in ali je treba mreno operirati čim prej ali pa se lahko z operacijo počaka.

Ker je operacija mrene zaradi mehkobe leče v začetnih stadijih preprostejša, je celoten postopek takrat za pacienta manj tvegan. Danes, v času naprednih kirurških tehnik, s katerimi se naredi zelo majhen rez brez šivanja, in novih generacij vsadkov, za katere je mogoče zelo natančno izračunati mere in jih vstaviti, z operacijo sive mrene ne zamenjamo samo zamegljene leče, ampak lahko odpravimo tudi dioptrijo, če jo pacient ima.

Na koncu lahko sklenem, da je najboljši čas za operacijo sive mrene, ko pacient opazi, da so motnje vida, ki jih povzroča mrena, velike in močno vplivajo na kakovost njegovega življenja. Danes je operacija sive mrene v ustanovah, v katerih izvajajo refrakcijsko kirurgijo, povsem kratek in neboleč ambulantni operativni poseg, s katerim lahko pacientom v celoti povrnemo vid.

Kako odkriti sivo mreno?

Katarakta ali očesna (siva) mrena je najpogostejši vzrok slepote na svetu, najpreprosteje pa se lahko opiše kot zamegljenost očesne leče. Zaradi sivo-bele barve, ki je značilna za katarakto, se imenuje siva mrena.

Siva mrena ali katarakta pomeni zamegljenost očesne leče. Na njen razvoj vplivajo višja starost, geni, izpostavljenost sončnim žarkom, sladkorna bolezen, kajenje in drugi dejavniki. Če je ne zdravimo, povzroča postopno izgubo vida, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) pa je najpogostejši vzrok slepote na svetu (približno 50 %). 

Pri sivi mreni postaja naravna leča vse bolj zamegljena, ostrina vida pa vse slabša, zato vsakodnevne dejavnosti, kot je vožnja avtomobila, branje ali prepoznavanje obrazov, postajajo vse težje. Zaradi zamegljenosti leče se zmanjša občutljivost na kontrast (izguba barv, luč – sence), obrisi opazovanega predmeta so manj jasni, bleščanje okrog vira svetlobe pa postane neprijetno. Najpogosteje se razvije po 50. letu starosti in ovira vsakodnevne dejavnosti. Pomembno je, da pravočasno in s pomočjo sodobnih oftalmoloških naprav postavimo natančno diagnozo ter določimo najboljši trenutek za operativno zdravljenje. Navkljub številnim raziskavam do zdaj ni bil odkrit zanesljiv način preprečevanja razvoja sive mrene ali zdravljenja z zdravili. Edini način zdravljenja je kirurški poseg, pri katerem se zamegljena očesna leča zamenja s sintetično.

Siva mrena – simptomi

Poznamo več stopenj sive mrene oz. katarakte, od povsem majhne, komaj vidne zamegljenosti do popolne, ki svetlobi skorajda v celoti prepreči vstop v oko. Prav slednje povzroči zamegljen vid. Zamegljen vid otežuje vsakodnevne dejavnosti, kot so vožnja, gledanje televizije, branje in pisanje. Razvoja sive mrene ne spremljajo bolečine. Eden od simptomov je sprememba refrakcije očesa, neustrezna obstoječa dioptrija zaradi spremembe prožnosti in skleroze očesne leče. Sprememba dioptrije povzroči kratkotrajno izboljšanje, pozneje pa začne zamegljenost leče onemogočati jasen vid.

Katarakta se običajno razvije pri starejših ljudeh, lahko pa se razvije tudi prej. Vzroki za njen nastanek so genetska dovzetnost, višja starost, prekomerna in predolga izpostavljenost ultravijoličastim ali radioaktivnim žarkom, sladkorna bolezen, poškodba očesa, uporaba določenih zdravil in nekateri redkejši vzroki.

Kako poteka pregled za odkrivanje sive mrene?

Pregled je sestavljen iz:

• natančnega pregleda obeh očes (merjenje ostrine vida in očesnega tlaka, pregled sprednjega in zadnjega dela očesa z biomikroskopom); 

• natančnega merjenja dioptrije z napravama Wavescan in Idesign; 

• optične in ultrazvočne biometrije;

• dodatne diagnostike po potrebi (OCT vidnega živca in rumene pege).

Vaš oftalmolog vam bo povedal, ali ste primeren kandidat za operacijo sive mrene in kakšen rezultat lahko pričakujete. Žal obstajajo tudi stanja in bolezni oči (bolezni rumene pege, glavkom, retinalne vaskularne okluzije), ki lahko vplivajo na to, da je ostrina vida kljub uspešni operaciji manjša od pričakovane, kar vam bo oftalmolog razložil po podrobnem pregledu.

Kdaj operirati sivo mreno?

• Ko je postavljena diagnoza in predlagana operacija;

• ko slabljenje vida ovira vaše vsakodnevne dejavnosti.

Odločitev za poseg v zgodnji fazi bolezni olajša operacijo (zmanjša število zapletov) in pospeši okrevanje. V preteklosti so zdravniki menili, da mora mrena najprej dozoreti, vendar to danes ne velja več. Z ultrazvočno operacijo sive mrene (fakoemulzifikacijo) se mrena odstrani že pri začetnih motnjah vida. 

Kako je videti operacija sive mrene?

Ultrazvočna operacija sive mrene (fakoemulzifikacija) je eden najpogostejših in najuspešnejših medicinskih posegov nasploh. Pri tej metodi se posebna, zelo tanka ultrazvočna sonda uvede v oko skozi mikroskopski rez, velik samo 2,2 ali 2,75 mm. Zaradi uporabe natančnih instrumentov je kirurški rez na očesu hermetično zaprt in ne zahteva šivanja. Majhen rez je pomemben zaradi nenehnega preverjanja očesnega tlaka med posegom, ki vpliva na rezultat operacije in hitrost pacientovega okrevanja. Z ultrazvočnimi valovi se naravna zamegljena leča zmehča in zdrobi ter se nato vsesa skozi sondo. Na njeno mesto se namesti posebna sintetična intraokularna leča (IOL) skrbno določene dioptrije, ki pacientu v trenutku omogoči jasen vid. Za vsakega pacienta in vsako oko posebej se določi stopnja dioptrije in vrsta IOL. 

Dan operacije sive mrene

Pomembno je, da pacient pride na operacijo s čistimi lasmi in nenaličen ter da ne nosi umetnih trepalnic in podobnega. V izognitev pritiskanju na obraz in oko priporočamo oblačila na gumbe. Pacient lahko in mora vzeti vsa zdravila za kronične bolezni, ki jih jemlje sicer, je pa v primeru določenih akutnih nalezljivih boleznih, prehlada, kašlja ipd. poseg priporočljivo prestaviti do popolne ozdravitve.

Katere leče se uporabljajo za operacijo sive mrene in kakšna je razlika med njimi?

Glede na pacientove potrebe je mogoča vgradnja različnih vrst intraokularnih leč. Najpogosteje se uporabljajo: 

• Monofokalne (omogočajo jasen vid na daleč ali blizu, odvisno od pacientovih želja in potreb). Z monofokalnimi lečami je mogoče odpraviti tudi dioptrijo na obeh očesih, tako da se na dominantnem očesu vgradi IOL s korekcijo na daleč, na nedominantnem pa IOL s korekcijo na blizu, s čimer se pacientu omogoči dober vid brez pomoči.
• Multifokalne/trifokalne (omogočajo jasen vid na daleč in blizu ter odpravijo potrebo po očalih za gledanje na daleč in blizu). 
• Torične (odpravijo astigmatizem ter so na voljo v monofokalni in multifokalni različici). 

Kako dolgo trajata operacija in okrevanje?

Danes se operacija mrene na sodobnih klinikah izvaja ambulantno, kar pomeni, da pacient pride na poseg in se po njem vrne domov. S tem se v največji možni meri odpravi potreba po ostajanju v bolnišnici. Operacija ni boleča, izvede pa se z lokalno anestezijo, najpogosteje samo s kapljicami (brez injekcije). Poseg običajno traja 15 do 30 minut. Naslednja dva do tri tedne je treba uporabljati protivnetne kapljice in hoditi na redne oftalmološke preglede.

Okrevanje po operaciji sive mrene z današnjimi sodobnimi metodami je zelo hitro, že v nekaj dneh po operaciji pa je mogoče pričakovati popolno ostrino vida. Kljub temu je zelo pomembno, da se prvi teden po operaciji izogibate dejavnostim v bližini prahu ali dima ali na vetru, pazite, da ne pride do nenamernega pritiska ali udarca, prav tako pa vam prva dva tedna odsvetujemo športne aktivnosti. V tem času morate uporabljati določene kapljice za oči, ki vam jih bo po operaciji predpisal zdravnik. Na naši polikliniki dobijo pacienti vsa potrebna zdravila in napotke za prvi teden po operaciji.

Oglejte si cene in možnosti plačila.

Naročite se na pregled. Sporočite nam svoje podatke in obvestili vas bomo o prostem terminu.

Najpogostejša vprašanja in odgovori o operaciji sive mrene

Katere izvide potrebujem pred operacijo sive mrene?

Pred operacijo sive mrene morate pri svojem družinskem zdravniku pridobiti odobritev za operativni poseg z lokalno anestezijo in seznam zdravil, ki jih stalno jemljete. Če do termina operacije ne boste težje zboleli, so dovolj kontrola krvnega tlaka in glukoze v krvi, izvid krvne slike in po oceni zdravnika morda EKG-izvid. Če imate katero od težjih sistemskih bolezni (stanje po obvodni operaciji, vgradnji stenta, trajno antikoagulantno zdravljenje), se priporoča pregled pri specialistu internistu in transfuziologu, ki bo svetoval, kako regulirati zdravljenje s peroralnimi antikoagulanti.

Ali operacija sive mrene boli?

Operacija je povsem neboleča in se najpogosteje izvede s topikalno (kapljično) anestezijo. V nekaterih primerih je operacija daljša, na primer približno 30 minut, ko se zaradi komplicirane očesne mrene poleg topikalne anestezije uporabi še dodatna anestezija.

Moram po operaciji ostati na polikliniki?

Očesna mrena se najpogosteje operira v enem dnevu, tj. ambulantno, zato se lahko kmalu po operaciji vrnete domov. Doma se priporoča mirovanje, kontrola pri oftalmologu pa sledi dan po posegu.

Kako dolgo traja okrevanje?

Že naslednji dan po operaciji sive mrene boste opazili izboljšanje ostrine vida, popolno okrevanje pa boste najbolje opazili sedem dni po posegu.

Kdaj je čas za operacijo sive mrene?

Optimalni čas za operacijo sive mrene je, ko so vam postavili diagnozo ter vam predlagali operacijo in ko slabljenje vida ovira vaše vsakodnevne dejavnosti ter zmanjšuje kakovost življenja. Odločitev za poseg v zgodnji fazi bolezni olajša operacijo (zmanjša število zapletov) in pospeši okrevanje. V preteklosti so zdravniki menili, da mora mrena najprej dozoreti, vendar to danes ne velja več. Z ultrazvočno operacijo sive mrene (fakoemulzifikacijo) se mrena učinkovito odstrani že pri začetnih motnjah vida. 

Obstaja starostna meja za operacijo sive mrene?

Starostna meja ne obstaja, z operacijo pa se vid in kakovost življenja pri vseh starostnih skupinah izboljšata.

Je operacija trajna?

Po odstranitvi naravno zamegljene leče in vgradnji umetne intraokularne leče je učinek dosmrten, tj. umetne leče ni treba zamenjati. Zelo redko pride okrog umetne leče do reakcije tkiva (fibroza kapsule). Če do nje pride, jo je mogoče zlahka odpraviti s kapsulotomijo z YAG-laserjem.

Lahko po operaciji pričakujem bolečine?

Dan po operaciji se lahko pojavi občutek rahlega tiščanja in zbadanja v očesu, vendar ta ne traja dolgo. Ker je poseg izveden skozi majhen rez velikosti 2,2 ali 2,75 mm, se oko hermetično zapre brez šivanja, kar pomeni, da je okrevanje izjemno hitro in neboleče.