LASIK (Laser-Assisted-In-Situ Keratomileusis) je laserska metoda, ki se trenutno v svetu izvaja najpogosteje, kar velja tudi za kliniko Optical Express. Gre za izjemno učinkovit postopek, primeren za večino oseb z manjšo, srednjo ali visoko dioptrijo. Izvaja se s hladnim svetlobnim žarkom laserja excimer ter nežno spremeni obliko očesne roženice.

Metoda LASIK

Celoten poseg laserske korekcije vida z metodo LASIK traja približno deset minut, v primerjavi z drugimi metodami pa pacienti po posegu čutijo manjše neugodje. Obe očesi lahko operiramo hkrati.

1. Priprava

V oko nakapljamo anestetik.

2. Ustvarjanje zaščitnega pokrova

Kirurg zareže plast roženice in jo nežno upogne na stran, pri čemer odkrije njeno notranje tkivo.

3. Sprememba oblike roženice

Na notranje plasti roženice se usmeri računalniško nadziran snop hladnega laserskega žarka. Laser s pulziranjem proizvaja ritmični zvok. Z delovanjem laserskih žarkov se spremeni oblika roženice in tako se popravi kratkovidnost, daljnovidnost ali astigmatizem.

4. Konec posega

Kirurg nežno vrne zaščitni pokrov na njegovo mesto. Ta se zaceli naravno in varno.

Po posegu

Precejšnje izboljšanje vida boste opazili že isti dan, samo nekaj ur po posegu z metodo LASIK, večina pacientov pa lahko normalno opravlja svoje obveznosti 48 ur po njem. Po laserski korekciji vida z metodo LASIK so lahko oči občutljive za svetlobo, lahko se solzijo ali pa boste imeli občutek peska v njih. Zato priporočamo, da na lasersko korekcijo vida s seboj vzamete sončna očala. Posamezni pacienti lahko nekaj ur po posegu občutijo manjše draženje, vendar se večina po počitku počuti zelo dobro. Po posegu z metodo LASIK je okrevanje hitrejše kot pri drugih metodah.

Po posegu boste dobili ščitnike za oči, ki prepuščajo svetlobo, nosili pa jih boste med spanjem, in sicer pet noči.

Včasih se izkaže, da posamezni pacienti niso primerni za poseg z metodo LASIK, zato jim priporočamo poseg z metodo PRK ali LASEK.

Pogosta vprašanja o laserski korekciji vida z metodo LASIK

Vprašanje: Ali sem primeren kandidat za korekcijo vida z metodo LASIK?

Odgovor: Poseg je mogoče opraviti pri osebah, ki so starejše od 18 let in pri katerih se dioptrija v zadnjih 12 mesecih ni spremenila za več kot 0,5. Pred posegom z metodo LASIK se boste v kliniki Optical Express posvetovali s strokovnjakom za laserske metode, ki bo na podlagi vaše dioptrije, drugih preiskav in vaših pričakovanj ugotovil, ali ste primeren kandidat za korekcijo vida z metodo LASIK.

Vprašanje: Ali je mogoče z metodo LASIK odpraviti dioptrijo na obeh očesih hkrati?

Odgovor: Operacijo z metodo LASIK praviloma izvajamo na obeh očesih hkrati.

Vprašanje: Ali lahko po operaciji z metodo LASIK opravljam svoje obveznosti in upravljam vozilo?

Odgovor: Večina pacientov lahko upravlja vozilo in se vrne na delo v 48 urah po posegu z metodo LASIK, razen če je delovno okolje zelo prašno ali umazano.

 

Preverite cenik laserske korekcije vida.

Postavite vprašanje zdravniku.

Preberite odgovore na najpogostejša vprašanja o laserski korekciji vida, na katera odgovarjata strokovnjaka klinike Optical Express doc. dr. Dean Šarić, dr. med., in Dražen Grgić, dr. med.

Naročite se na pregled.