Cross Linking

iDesign

Kaj je keratokonus?

Keratokonus je nepravilno oblikovana roženica, ki se običajno pojavi na obeh očesih. Pogostost je približno 1–2 na 1000 oseb. Pojavi se predvsem v mladosti (puberteti).

Vzrok bolezni ni znan. Obstajajo številni dejavniki tveganja, ki vplivajo na razvoj keratokonusa, in sicer dednost, drgnjenje oči, pogoste alergije, bolezni vezivnega tkiva, dolgotrajno nošenje poltrdih kontaktnih leč in številni drugi mogoči dejavniki.

Na zgodnji stopnji oboleli pravzaprav ne prepoznajo bolezni in težave s slabim vidom rešujejo z očali, vendar z napredovanjem bolezni korekcija z očali ali mehkimi kontaktnimi lečami ni več mogoča. Po navadi je vid na enem očesu izrazito slabši in šele takrat se oboleli praviloma obrnejo na zdravnika, ki postavi diagnozo keratokonus. Oboleli imajo težave pri delu z računalnikom, vožnji (predvsem ponoči) in pri ukvarjanju s športom. Obstajajo tudi omejitve pri opravljanju nekaterih poklicev, in sicer za poklicne voznike, pilote, policiste, gasilce ipd.

Diagnoza

Diagnozo običajno postavi okulist pri natančnem pregledu oči. Zgodnje odkritje bolezni je težko, vendar lahko s sodobnimi napravami, kot je Pentacam, zanesljivo odkrijemo bolezen tudi v njeni zgodnji fazi. Naš center je opremljen s prav tako napravo.

Napredovanje bolezni

Ne gleda na to, da lahko pri bolnikih s keratokonusom s poltrdimi kontaktnimi lečami dosežemo optimalen vid, dolgoročna napoved ni dobra. Če se bolezen pojavi v mladosti, se oboleli napredovanju bolezni ne more izogniti, kar lahko privede do težkih zapletov, ki se končajo z brazgotinami. V takem primeru je operacija presaditve roženice nujna. Okrevanje po tovrstni operaciji je lahko dolgotrajno in negotovo, saj lahko pride do zavrnitve presadka in nastanka nepravilnega astigmatizma, ki je lahko hujši od tistega pred operacijo.

normalen vid
Vid čovjeka s keratokonusom   

vid človeka s keratokonusom
Vid čovjeka s keratokonusom